Recent stond ons landje weer es op de achterste benen: het kwik steeg naar de 38 graden.
Code Oranje, Hitte Schild…..
Op de baan was het rustig. ’s Morgens nog enkele golfers, ’s middags nauwelijks auto’s op de parking. Te heet, binnenblijven was het devies; De Zellerij baalde.
Wat heeft het droge weer voor consequenties voor onze golfbaan, bijna 100 ha groot?
Marco Blom, Hoofd Greenkeeper vertelt erover.
“De Achterhoek ligt wat hoger en heeft een zandgrond. Dat betekent voor droge ’s zomers een watertekort (boeren) en voor de huishoudens een drinkwaterprobleem. Natte winters vereisen weer andere maatregelen.” Het Waterschap, in de lead voor het waterbeheer, is met een transitie bezig om het waterbeheer te veranderen. Beter omgaan met het oppervlaktewater en grondwater. Weer andere regelgeving met de nodige consequenties.
Van de Achterhoek inzoomend op onze golfvereniging ’t Zelle mbt het watermanagement merkt Marco het volgende op: “We treffen uiteraard onze maatregelen. Niet zozeer voor deze zomer, maar ook voor de toekomst waar extreme weerelementen alleen maar groter zullen worden. We proberen naar een soort waterautonomie te groeien door het Waterschap te overtuigen dat wij een verantwoord en selfsupported watermanagement voeren. De grote vijver bijvoorbeeld bij Hole 10 is het oppervlaktewater dat voor ons de beregeningsvijver is, een soort waterbuffer. Daardoor lopen we niet tegen wetgeving aan bij verbod op onttrekking oppervlaktewater. Op Hole 14 ligt een uitgaande watergang die voorliggende holes voorziet van het nodige water. Het waterpeil in de baan kan hier geregeld worden door een stuw, op hole 13. Hiermee kunnen we water inlaten dan wel uitlaten.”
“Op basis van veel data baseren wij ons beleid.” Data wordt gevoed door bijvoorbeeld de vochtmeter, het weerstation en een nieuw aangeschafte beregeningscomputer. “Maar ook het handwerk levert data: het meten van de groeisnelheid van het gras op de greens (clippings/ snippers).” En natuurlijk wordt ook Chat GPT geraadpleegd. “Dat staat nog in de kinderschoenen, maar levert nu toch ook al bruikbare informatie op.” Met de data wordt het beregeningsprogramma afgestemd en werkt vooral als Besluit Ondersteunend Gereedschap (BOG). “Want het dagelijks beheer geeft ons het gevoel wat er moet gebeuren op basis van ervaring. Bij twijfel helpt de gemeten data of en waarop we moeten bijsturen; denk aan beregening, maaifrequenties, rollen, bezanden of beluchten of juist niks doen.”
Marco:”De greens behandelen we op basis van vochtpercentage en de verdampingswaarden. Het beregenen, sproeien gebeurt zoveel mogelijk ’s nachts. Natuurlijk om ook de spelers te ontzien, maar belangrijker is dat dan de wind minimaal is waardoor de effectiviteit een maximaal resultaat oplevert. Het beregeningswater dat bij ons dus uit de vijvers komt is veel meer opgewarmd dan grondwater. Dat ‘warmere’ water is groeizamer en verkleint het risico op stress en schimmelvorming.”
Maakt Marco zich zorgen? “Het moet niet nog een maand langer droog blijven. Dan kunnen we in de problemen komen. Maar daar ga ik nog niet vanuit. Met de weersvoorspellingen die neerslag beloven, de eerder genoemde data én ondersteunend materiaal komen we een eind in het watermanagement van ’t Zelle. Mocht dat niet toereikend zijn dan schakelen we uiteindelijk over op ….Willem Egberts. Willem heeft een drone en deze biedt ons extra informatie, zgn birdseyeview, die nog meer aanvullende informatie kan geven. Alle info hebben we om tot de beste besluitvorming te komen. Dus naast alle hightech en data hebben we gelukkig ook het menselijk contact. Voor mijn werk de ideale mix!”